Sve dobrobiti vitamina i šta kad nam nedostaju


Ishrana Ishrana

Koliko su važni vitamini za pravilno funkcionisanje našeg organizma o tome ne moramo ni da pričamo i to već i ptice na grani znaju. Međutim, da li ste se nekada malo bolje informisali kada je u pitanju nedostatak vitamina. Da li znate šta sve može da izazove nedostatak vitamina? Pa, zapravo mnogo toga i zato bi trebalo posebno da obratite pažnju da li su vitamini i minerali redovno na vašem jelovniku, a mi vam u nastavku donosimo kratak pregled svih dobrobiti vitamina i toga šta se dešava kada dođe do nedostatka istih.

Vitamin D

Vitamin D je važan da bi se održala normalnost nivoa kalcijuma i fosfora u našoj krvi. Vitamin D je važan za naš koštani sistem i tu mogu nastati problemi, ukoliko dođe do nedostatka ovog vitamina. Takođe, bićemo slabiji i podložniji različtim bolestima ukoliko smo dugo bez ovog vitamina. Vitamin D uzimamo putem sunčevih zraka, međutim u zimskim mesecima dobro bi bilo da uzimamo vitamin D u kapsulama ili kapima. Znači, tokom zimskih meseci bi trebalo da pojačamo unos ovog vitamina. Ukoliko vas zanima, vitamin D u malim količinama možemo pronaći i u hrani i to uglavnom u ribi koja je masna ili masnom ulju.

Vitamin B

Kada govorimo o vitaminu B govorimo o kompleksu vitamina, jer tu imamo i vitamin B1,2,3,B12, B9,5,6. I svaki od ovih vitamina koristan je i potreban našem organizmu. Važno je znati da svaki od ovih vitamina ima određenu funkciju. Ukoliko nemamo dovoljno vitamina B može doći do anemije, zatim možemo imati problem sa mišićima, možemo češće imati grčeve. Takođe, nedostatak vitamina B ujedno znači i pojačane upalne procese na koži. Realno je da to niko ne želi. Kada vam na primer nedostaje vitamin B9 može doći do mučnina. Ukoliko vam i te kako fali vitamina B trebalo bi da ga uzimate kroz tablete, a svakako nije na odmet znati da vitamina B ima u integralnim žitariacama, ribi, crvenom mesu, jajima.

Vitamin C

Vrlo, vrlo važan vitamin jeste vitamin C. Njega najviše ima u voću i u pojedinom povrću. Ukoliko dođe do nedostatka vitamina C to znači da ćemo u tom periodu biti podložni infekcijama i da će naš imuni sistem biti oslabljen. Kada imamo dovoljno vitamina C mi se štitimo od virusnih infekcija, a svakako se i mnogo brže oporavljamo od njih.

Vitamin A

Ukoliko vam se jave neki problemi sa vidom, treba da porazmislite pre svega da li vam fali nekog vitamina, a posebno vitamina A. Problemi sa vidom mogu da se jave baš u slučajevima kada organizmu treba vitamina A. Imamo više provitamina A, a svakako najvađniji od svih je beta-karoten. Ukoliko ga tražite u hrani, najpre ćete ga pronaći u biljnim i životinjskim namirnicama. Vitamin A dobar je ne samo za vaš vid, nego i za vašu kožu i kosu i generalno za celokupni imuni sistem.

Vitamin E i K

Jako važni vitamini E i K dobri su za naš imuni sistem. Vitamin E je antioksidans i štiti naš organizam, dok je vitamin K vrlo važan za zdravlje naših kostiju. Vitamin K možete pronaći u biljnom ulju i uglavnom se nalazi i u lisnatom povrću.





Srodni tekstovi:


3 benefita svakodnevne šetnje

Šetnja - to je aktivnost koju mnogi od nas smatraju običnom ili čak zanemaruju u današ...

Detaljnije

Režanj operacija – bezbolna intervencija koja spašava ugroženi zub od ispadanja!

Parodontopatija je bolest tkiva koji čini potpornu strukturu korena zuba. Reč je o progresivnoj upal...

Detaljnije

HPV virus – šta predstavlja, koji su simptomi i kako se leči?

Virusi, bakterije i infekcije u organizmu mogu biti veoma brojne i raznolike, kao i poticati iz najr...

Detaljnije

Kako se izboriti sa gljivičnim infekcijama tokom leta?

S dolaskom toplijih dana, raste i broj pacijenata sa ne...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS