Proširene vene na nogama


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Proširene vene na nogama izgledaju uvećano i otečeno. Takođe su vrnute i vidljive neposredno ispod površine kože. Najčešće su plave ili tamnoljubičaste boje i mogu biti bolne ili neprijatne. Proširene vene su vrlo čest problem, posebno među ženama, i mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali su češće kod starijih osoba. One se najčešće razvijaju na nogama zbog povećanog pritiska u venama donjih ekstremiteta usled stajanja ili hodanja. Osim što mogu biti estetski problem, proširene vene mogu ukazivati na ozbiljnije probleme sa cirkulacijom.

prosirene vene na nogama vrlo vidljive

Zašto nastaju proširene vene na nogama

Proširene vene nastaju usled oštećenja ili slabljenja venskih zalistaka, što otežava vraćanje krvi iz nogu prema srcu. Kada zalisci ne funkcionišu pravilno, krv se zadržava u venama, povećava pritisak i dovodi do širenja vena. Postoji nekoliko glavnih razloga zašto se ovo dešava:

  • Genetika: Nasleđivanje gena koji utiču na strukturu vena i funkciju venskih zalistaka može povećati rizik od razvoja proširenih vena.

  • Starost: Sa starenjem, vene gube elastičnost i zalisci postaju slabiji.

  • Pol: Žene su sklonije razvoju proširenih vena zbog hormonalnih promena tokom trudnoće, premenstrualnog perioda i menopauze. Hormoni mogu oslabiti venske zaliske.

  • Trudnoća: Tokom trudnoće, volumen krvi u telu se povećava, što može proširiti vene. Promene u nivou hormona takođe mogu uticati na vene.

  • Prekomerna težina: Povećava pritisak na vene nogu.

  • Stajanje ili sedenje tokom dugih perioda: Ove aktivnosti smanjuju cirkulaciju i povećavaju pritisak u venama nogu.

  • Povrede: Povrede nogu mogu oštetiti venske zaliske i dovesti do proširenih vena.

Pročitajte i naš tekst na temu da li je dozvoljena fizička aktivnost nakon operacije vena.

Simptomi proširenih vena na nogama

Simptomi proširenih vena na nogama mogu se kretati od blagih do ozbiljnih, u zavisnosti od individualnog stanja osobe i stepena proširenja vena. Prvi znakovi koje pacijenti obično primete su vidljive, uvećane vene koje se pojavljuju neposredno ispod površine kože. Ove vene su često plave ili tamnoljubičaste boje i mogu izgledati uvrnuto ili kao čvorovi. Pored estetskih promena, mnogi pacijenti osećaju bol i nelagodnost u nogama, što može biti izraženije nakon dužeg stajanja ili sedenja. Osećaj težine u nogama je čest simptom, kao i osećaj peckanja ili pulsirajućeg bola, koji može biti naročito neprijatan tokom noći.

Oticanje donjeg dela nogu i stopala takođe je često prisutno kod osoba sa proširenim venama. Ovo oticanje može varirati tokom dana, obično se pogoršavajući nakon dugotrajnog stajanja ili fizičke aktivnosti. Pored toga, koža preko zahvaćenih vena može postati suva, svrbljiva ili promenjene boje, što može ukazivati na dodatne probleme sa cirkulacijom. U nekim slučajevima, posebno kod osoba koje već duže vreme pate od proširenih vena, može doći do pojave venskih ulkusa ili rana koje teško zarastaju. Ovi ulkusi se najčešće javljaju oko gležnjeva i mogu biti izuzetno bolni, dodatno komplikovajući svakodnevni život pacijenta.

blago izrazene prosirene vene na listu noge


Kako se leče vene na nogama

Lečenje proširenih vena može uključivati promene u načinu života, medicinske tretmane ili hirurške zahvate, u zavisnosti od ozbiljnosti stanja:

  • Promene u načinu života: Vežbanje, gubitak težine, izbegavanje dugotrajnog stajanja ili sedenja, i podizanje nogu mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti simptome.

  • Kompresione čarape: Ove specijalne čarape vrše pritisak na noge, pomažući venama i mišićima nogu da bolje cirkulišu krv.

  • Sclerotherapy: Postupak u kojem se ubrizgava rastvor u vene, što uzrokuje njihovo zatvaranje i nestajanje.

  • Laser tretmani: Laserska svetlost se koristi za zatvaranje malih proširenih vena.

  • Radiofrekventna ili laserska ablacija: Metode koje koriste toplotu za zatvaranje velikih proširenih vena.

  • Operacija: U ozbiljnim slučajevima, može biti potrebna hirurška intervencija za uklanjanje ili vezivanje proširenih vena.

Ako imate proširene vene, pročitajte i zašto ne treba hodati bos po hladnim pločicama


Prirodni lek za proširene vene

Prirodni lekovi za proširene vene mogu pružiti olakšanje od simptoma i pomoći u poboljšanju cirkulacije, često bez potrebe za agresivnim medicinskim tretmanima. Jedan od najpopularnijih prirodnih lekova je ekstrakt divljeg kestena. Ovaj ekstrakt je poznat po svojoj sposobnosti da smanji upalu i ojača venske zidove, što može značajno smanjiti simptome proširenih vena i poboljšati izgled nogu.

  • Jabukovo sirće je još jedan prirodni lek koji se često koristi za tretman proširenih vena. Njegova svojstva poboljšavaju cirkulaciju kada se koristi kao oblog ili kada se konzumira razređen sa vodom. Primena jabukovog sirćeta direktno na kožu može pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti, dok pijenje sirćeta može poboljšati opšte zdravlje vena iznutra.

  • Ginko biloba je biljni suplement koji se često koristi za poboljšanje cirkulacije. Poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, ginko biloba može smanjiti vensku insuficijenciju i poboljšati protok krvi kroz vene, što može ublažiti simptome proširenih vena.

  • Ulje grožđanih semenki je još jedan prirodni lek koji može pomoći kod proširenih vena. Ovo ulje je bogato antioksidansima i ima protivupalna svojstva koja mogu smanjiti otok i upalu u venama. Njegova redovna upotreba može poboljšati zdravlje kože i smanjiti vidljivost proširenih vena.

  • Esencijalna ulja, poput ulja lavande, ruzmarina ili kamilice, takođe mogu biti korisna u tretmanu proširenih vena. Kada se koriste za masažu, ova ulja mogu pomoći u smanjenju otoka i poboljšanju cirkulacije. Masaža sa esencijalnim uljima može pružiti olakšanje od bolova i nelagodnosti, dok istovremeno pruža opuštajući efekat na celo telo.

Kombinacija ovih prirodnih metoda može pružiti značajno olakšanje od simptoma proširenih vena i poboljšati opšte zdravlje vena. Važno je napomenuti da, iako prirodni lekovi mogu biti vrlo efikasni, uvek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre početka bilo kakvog tretmana, kako bi se osigurala njihova sigurnost i efikasnost.


Ishrana kod ljudi sa proširenim venama

Pravilna ishrana može igrati ključnu ulogu u prevenciji i tretmanu proširenih vena. Evo nekoliko saveta za ishranu:

  • Namirnice bogate vlaknima: Povrće, voće, celo zrno, i mahunarke mogu pomoći u sprečavanju zatvora, koji može povećati pritisak na vene.

  • Hrana bogata antioksidansima: Bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, i agrumi mogu poboljšati zdravlje vena.

  • Omega-3 masne kiseline: Nalaze se u ribi, lanenom semenu i orašastim plodovima, pomažu u smanjenju upale i poboljšanju cirkulacije.

  • Vitamin C i E: Ovi vitamini pomažu u jačanju venskih zidova i poboljšanju cirkulacije.

  • Hidratacija: Pijenje dovoljno vode može pomoći u održavanju zdrave cirkulacije.

Proširene vene na nogama su čest problem koji može biti estetski neprijatan i bolna. Srećom, postoje mnogi načini za njihovo lečenje i prevenciju, od medicinskih intervencija do prirodnih lekova i promene načina života. Pravilna ishrana i briga o nogama mogu značajno poboljšati stanje vena i smanjiti simptome.




Srodni tekstovi:


Erektilna disfunkcija kao faktor rizika

Erektilna disfunkcija koju mnogi nazivaju potencija, svakako predstavlja veliki faktor rizika čiji u...

Detaljnije

Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje?

Prženje hrane u dubokom ulju je uobičajena metoda pripremanja hrane širom sveta. Zapravo, pre...

Detaljnije

ŠTA UZROKUJE NOĆNI KAŠALJ I KAKO GA SE REŠITI

Svaku noć Vas budi jak kašalj koji nikako ne prestaje? Ne možete uveče da spavate mirno od ka...

Detaljnije

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su veštačka zamena za nedostajući zub. Reč je najsavršenijem protetičko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS