Kada je neophodno izvršiti apikotomiju


Prevencija i lečenje


Apikotomija predstavlja hiruršku intervenciju u stomatologiji koja obuhvata resekciju vrha korena zuba. Ako je vrh korena zuba ili okolne kosti zahvatila neka infekcija onda ste kandidat za proceduru apikotomije. Ovim oralno – hirurškim zahvatom se leči postojeća infekcija i na taj način izbegava se vađenje zuba. Sama procedura podrazumeva potpuno uklanjanje ciste koja se nalazu na zubu, odnosno gnojne kesice, ali i vrha korena i kosti koje su zahvaćene infekcijom. Kako do apikotomije ali i nekih drugih stomatoloških procedura ne bi došlo važna je prevencija i redovna briga o zubima. Redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene može vas poštedeti mnogih neprijatnosti i vandrednih odlazaka kod stomatologa. 


Karijes je problem


Karijes je u svetu ali i kod nas jedan od najčešćih uzroka koji dovode do gubitka zuba. Ako se karijes pojavi na zubu i ne leči se može izazvati brojne oralne probleme, kao i probleme sa celokupnim zdravljem. Karijes se može pojaviti u svim životnim dobima, kako kod male dece tako i kod starijih. On obično počinje na površini zuba i razgrađuje gleđ, a nakon toga karijes se širi progresivno i napada ostatak zubnog tkiva. Na samom početku obično je kao mrlja bele boje, a kasnije postaje tamna rupica. 

Kada se zapostavi, karijes može inficirati pulpu zuba odnosno živac. Ovo se dešava kada u kanal korena zuba dospe patološki sadržaj. Takođe, može se desiti i da se pojave ciste pa je jedini izlaz upravo vađenje zuba. Infekcija se može pojaviti i kada je neki zub neadekvatno lečen i kada na korenu ostanu opasne bakterije.


Kome poveriti svoje oralno zdravlje u Novom Sadu


Redovni godišnji pregledi treba da postanu naša navika, i to dva puta godišnje. Redovni pregledi i kontrole su mere prevencije koje će vas sačuvati od raznih dentalnih problema. Važno je da svoje poverenje poklonite nekome ko je najbolji zubar. Iz Novog Sada ili čak iz nekog manjeg mesta dolaze iskusni i kvalitetni stomatolozi koji u svom radu koriste najsavremeniju opremu. Stručan tim je takođe važan, jer samo oni koji konstantno ulažu u znanje i savremene aparate mogu pacijentima ponuditi kvalitet koji zaslužuju. 

Najbolji zubar iz Novog Sada ili okoline jeste onaj koji zaslužuje vaše poverenje, i koji će vas uputiti kako da na najbolji način održavate zdravlje celokupne usne duplje. On mora imati individualan pristup svakom pacijentu, i mora imati razumevanje za one pacijente koji se plaše svega vezanog za stomatologiju. 


Priprema za hirurško lečenje u stomatologiji


Pre otpočinjanja apikotomije potrebno je da odradite snimanje zuba u stomatološkoj ordinaciji. Na osnovu dobijenog snimka, stomatolog će imati uvid koliko je odmakao proces na zahvaćenom zubu. Isto tako, na osnovu snimka da li je proces započeo i na okolnim strukturama ili ne. Na osnovu svih ovih informacija, stomatolog će odrediti da li je potrebno odraditi resekciju vrha korena zuba. Ako je moguće lečiti i izlečiti zub nekim metodama koje su konzervativne, onda će prvo njima pristupiti, ali ako je neophodna resekcija vrha korena zuba onda će vam on to odmah saopštiti. Ova oralno – hirurška intervencija se obavlja kada se infekcija ponavlja na jednom istom zubu, i jedini je spas od vađenja obolelog zuba.


Izvođenje procedure


Na samom početku pacijentu se daje lokalna anestezija, a nakon otpočinjanja njenog dejstva oralni hirurg pravi mali rez na vrhu korena zuba. On potom uklanja izvor koji je doveo do infekcije, granulom ili cistu, kao i zahvaćeni deo korena. Posebnim stomatološkim instrumentima otklanja onu kost koja je infekcija zahvatila. Ukoliko se koren ne može sačuvati, oralni hirurg će ga izvaditi. Taj nedostatak zuba se može kasnije nadoknaditi krunicom, implantatom, kao i zubnim mostom. 

Na kraju se ušiva sluzokoža a čitava procedura je bezbolna zahvaljujući lokalnoj anesteziji. Ova procedura obično traje od pola sata do sat vremena, a oporavak nakon nje obično nije dug, naročito ako slušate savete oralnog hirurga. Važno je da redovno uzimate svoju antibiotsku terapiju, a ako se javi bol nakon intervencije oralni hirurg će vam savetovati da uzimate tablete protiv bolova. Pacijentu mogu pomoći hladne obloge, kao i konzumiranje hladnih napitaka i hrane. Nakon nedelju dana pacijentu se skidaju konci i time se završava period oporavka nakon ove procedure. 


Komplikacije i cena procedure


Kao i kod svake oralno – hirurške intervencije, tako su i nakon izvršene apikotomije moguće komplikacije. One su retke, i zato je važno da svoje poverenje poklonite samo onoj stomatološkoj ordinaciji koja je opremljena najsavremenijom opremom i u kojoj rade iskusni i kvalitetni stomatolozi. Kada je u pitanju cena ove intervencije, ona zavisi od ordinacije koja je izvodi. Isto tako cena se obično razlikuje u zavisnosti od toga da li se proces dešava na jednokorenom zubu ili dvokorenom zubu. 






Srodni tekstovi:


PUCANJE KAPILARA U OKU - uzrok, simptomi, najbolji prirodni lek...

Pucanje kapilara u oku je stanje koje može izgledati alarmantno, ali u većini slučajeva nije ozbiljn...

Detaljnije

Alergija na sunce kod dece i beba

Alergija na sunce ili fotosenzitivnost je uobičajena pojava tokom letnjih meseci, naročito na letova...

Detaljnije

Sve što bi trebalo da znate o prvom mesecu trudnoće

Jedini period trudnoće kada se ne osećaju nikakve promene u organizmu i kada se ništa ne de&s...

Detaljnije

Tri zdravstvena razloga da svojoj bebi nikada ne priuštite dubak

Kroz godine i tehnološki napredak, menja se i način vaspitanja, odnosno podizanja deteta. &nb...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS