Šta je psihoterapija i u kojim situacijama ona može pomoći


Psiha


Način lečenja stanja, poremećaja, kao i smetnji u psihičkom smislu, i to kroz razgovor terapeuta i klijenta je psihoterapija. Glavni instrument kod ove vrste terapije jeste reč, odnosno verbalna ali i emocionalna komunikacija. Na ovaj način možete saznati više o svojim osećanjima kao i o mislima, ali možete razumeti i uzroke svega što vam se dešava i vremenom usvojiti veštine kojima ćete na zdrav način savladati sve prepreke i probleme. Ovde se primenjuju mnoge psihoterapijske tehnike, metode, kao i procedure, i one se koriste od strane priznatih stručnjaka. 

Danas je ova grana nauke veoma popularna, i mnogi se upravo odlučuju na ovakav vid terapije kada imaju neku dilemu ili problem, ali i smetnje psihološke prirode. Ona se koristi i za poboljšanje kvaliteta života ljudi, ali i za razvijanje potencijala kod osoba. Psihoterapija pomaže i kod savladavanja nekih svakodnevnih životnih problema, a uz podršku stručnjaka ona će vam omogućiti da neprestano radite na sebi i svojim veštinama. 


Dobrovoljan odnos klijenta i terapeuta


Ključna je inicijacija od strane klijenta, odnosno iniciranje dobrovoljnog odnosa između klijenta i terapeuta. Terapeut bi u toku procesa psihoterapije trebao da podstakne klijenta da krene sa promenama na sebi i sa promenama u svom životu. Ukoliko klijent ima neke uhodane načine ponašanja koji nisu dobri ni po njega ni po njegovu okolinu, terapeut treba da ga podstakne da sva ta ponašanja promeni, odnosno zameni novim, boljim ponašanjem. 

Svi razgovori između psihoterapeuta i klijenta su poverljivi, i niko nema pravo da zna šta su oni razgovarali dok je trajala terapija. Klijent ne sme da stekne osećaj kako je on samo broj više kod terapeuta, a terapeut nikada ne sme kritikovati klijenta ili uticati negativno na njegovo samopouzdanje i samopoštovanje. Terapeut klijenta treba uvek da dočeka ljubazno, pažljivo, da bude nežan i brižan, kao i da odgovori na sva pitanja koja klijent ima da mu postavi u toku terapije. Ovde možete saznati sve o psihoterapiji i kroz razgovor sa stručnim psihoterapeutima posavetovati se o različitim emocionalnim i psihološkim problemima.


Psihoterapijski pravci


Specifičan pristup i osnovu u teoriji ima svaki od psihoterapeutskih modaliteta. Najznačajnijim se smatraju:

  1. Psihoanaliza,

  2. Kognitivno – bihejvioralna psihoterapija,

  3. Geštalt terapija,

  4. Suportivna psihoterapija,

  5. Integrativna psihoterapija,

  6. Transakciona analiza. 


Seanse 


U praksi postoje individualne i grupne seanse. Kada je u pitanju dužina seanse, ona traje obično oko 45 minuta ili sat vremena. Terapija se sprovodi jednom do dva puta nedeljno, a u nekim situacijama i na svake dve nedelje. Nezahvalno je govoriti o dužini terapije, jer ona zavisi od mnogih faktora, a to su vrsta problema koju klijent ima, da li on ima podršku u svojoj okolini, ali i od toga koliko je kvalitetan odnos koji su uspostavili terapeut i klijent. 

Ovde se radi o jednoj činjenici koja je od velikog značaja, a nekada je i presudna, a to je da psihoterapijom treba da se bave samo stručnjaci koji su kvalifikovani i spremni da istinski pomognu klijentu da prevaziđe problem ili neko stanje. U poslednjih nekoliko godina, nekvalifikovane osobe se često predstavljaju kao terapeuti i klijentima nude psihološku pomoć i podršku. Česte su zloupotrebe, a zakonsko rešenje nije još uvek pronađeno u potpunosti kako bi se ovakvi slučajevi totalno iskorenili. Klinički orijentisani psiholozi se takođe mogu baviti psihoterapijom, ali samo ako su završili određenu edukaciju iz ove oblasti.


Terapije kao vid slobode


Na seansama, odnosno kroz proces psihoterapije možete se osloboditi navika i ponašanja koja ni vama a ni drugima u vašoj okolini ne čine nikakvo dobro. Takođe, uz ove terapije možete se osloboditi zabrinutosti, nesigurnosti, strahova, ali i kritičnosti ili sumnjičavosti u vezi sa svojim životom. Terapija služi i kao proces za brže ali i lakše prevazilaženje nekih teških događaja koji se dešavaju u našim životima, kao što su otkaz na poslu, gubitak voljene osobe ili razvod. Uz dobrog psihoterapeuta donosićete lakše i brže odluke u vezi sa zaposlenjem, brakom, osamostaljivanjem, ali i o odluke koje se tiču dece ili partnera. 

Osobe koje pate od poremećaja raspoloženja, anksioznosti ili napada panike, uz pomoć terapije uspeće da prevaziđu sva ova stanja. Isto tako, psihoterapeut će vam pomoći da bolje razumete sebe, svoje ponašanje, osećanja, misli, ali i da bolje komunicirate. Čim osetite boljitak u svim segmentima života, osećaćete se dobro a napredak će doneti uspeh. Želećete da stalno postavljate i ostvarujete neke nove ciljeve, koji će vam pomoći da izađete iz svoje zone komfora i da probate nešto novo. Bez obzira da li idete na individualne, grupne, porodične ili na terapiju za parove, radićete na onome što je dovelo do problema u kome se nalazite. Bitno je da osoba postane svesna problema sa kojim dolazi, i to je već prvi korak ka izlečenju.






Srodni tekstovi:


Zelena stolica kod beba? Uobičajene roditeljske dileme sa jednostavnim rešenjima

Iako je rođenje deteta jedan od najlepših trenutaka u životu svakog roditelja, tek sa izlasko...

Detaljnije

Astma i sport

Astma - najčešći simptomiAstma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva u plućima. &Sca...

Detaljnije

Šta podrazumeva reč apstinencija?

Reč apstinencija se odnosi na dobrovoljno izbegavanje pružanja ugodnosti sebi različitim telesnim ak...

Detaljnije

Šta poseduju rančevi za vrtić koji su dobri za leđa deteta?

Više puta ste sigurno mogli da čujete priču o tome šta je sve važno za normalan razvoj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS