Sa kojim promenama i problemima se suočavaju adolescenti?


Lepota Prevencija i lečenje Lepota Prevencija i lečenje



akne 


Tokom čovekovog razvoja postoji jedan period koji se smatra izuzetno važnim, a koji je poznat kao adolescencija. Zapravo je to period kada čovek ne može da se smatra detetom, a ipak ne može da se smatra ni odraslim, uzevši u obzir da je adolescencija period koji kreće od puberteta i završava se sa zrelošću. 

Izuzev brojnih psiholoških promena u tom periodu se javljaju i različite fizičke promene, koje mogu da dovedu do određenih poteškoća. 

Adolescencija dolazi nakon perioda puberteta i u tom periodu života dolazi do brojnih promena koje mogu ostaviti značajan trag na ličnost čoveka. Pored fizičkih, dolazi i do značajnih promena u mozgu, odnosno do psiholoških promena. 

Adolescencija i promene 

Vrlo često okarakterisana kao period intenzivnih promena, adolescencija može vrlo teško da padne ne samo osobi koja kroz nju prolazi, nego i njenim roditeljima i okolini. 

Međutim, ono što mnogo više pogađa adolescente jesu fizičke promene koje mogu u tom periodu da se jave, a među kojima su promene na koži, kao što su akne, u velikom broju slučajeva. 

Smatra se da do pojave akni dolazi usled povećane proizvodnje sebuma, koji luče lojne žlezde. Tada dolazi do začepljenja pora, pa do pojave ne samo bubuljica i mitisera, nego i do vrlo neprijatne pojave u vidu akni. 

Gde se javljaju akne? 

Praktično govoreći, na celom telu može doći do začepljenja pora, te do pojave i mitisera i manjih i većih bubuljica. Kada su u pitanju akne, one se mogu javiti takođe na različitim delovima tela, ali najčešće se javljaju na ramenima, zatim leđima i grudima, s tim da su akne koje se javljaju na licu, izvor najvećih frustracija za adolescente. 

U zavisnosti od uslova života i tipa kože, one mogu biti blage, umerene i one akne koje su izuzetno teške, intenzivne i koje u principu stvaraju najveći problem adolescentima. 

Uzevši u obzir da govorimo o periodu kada se na različite načine ličnost čoveka formira, to je i sasvim očekivano što akne i te kako mogu da utiču psihološki na čoveka, te mogu u velikoj meri da dovedu ne samo do različitih vrsta frustracija, nego i do značajnog stepena nesigurnosti. 

U tom smislu čak se može dogoditi da kod nekih osoba toliko negativno utiču na emotivno i psihološko stanje, da mogu čak i da dovedu do socijalne izolacije pojedinca, pojave anksioznosti, a u ekstremnim slučajevima i depresije. 

Naročito se to odnosi na situacije kada se akne javljaju na licu, pa se neretko događa da adolescent jednostavno ne želi da učestvuje u različitim društvenim aktivnostima, ni da stupa u interakciju sa drugima, što dovodi vremenom do asocijalizacije i različitih psihičkih problema. 

Kako se leče akne?

I dok je ranije praktično to bilo nemoguće, danas se akne leče sa uspehom i to najpre zahvaljujući napretku kozmetologije i medicine. Naravno, sve zavisi od toga koji je stadijum akni, odnosno koji delovi tela su zahvaćeni, ali u principu uvek postoji opcija za lečenje

Kao jedna od boljih varijanti kada su u pitanju blaži i umereni oblici, pominje se tretman za akne Aknefug oxid wash. Zapravo je u pitanju namenski preparat koji je izrađen na bazi benzoil peroksida od 4% i u principu se može koristiti i samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim sredstvima koja preporučuje lekar. Namenjen je deci uzrasta od 12 godina pa naviše i naravno odraslim ljudima, koji se susreću sa aknama. 

Treba imati na umu da lečenje akni može varirati ne samo od pacijenta do pacijenta, nego i u zavisnosti od toga da li su u pitanju blaži, umereni ili teži oblici. Međutim, iako nema sumnje da se u određenim slučajevima treba obratiti stručnjacima, koji će preporučiti određeni tretman, vrlo je važno i pravilno negovati kožu. 

Nije tajna da se akne ne mogu toliko raširiti ukoliko se redovno održava čistoća kože lica i drugih delova tela, a uz pomoć blažih sredstava za čišćenje. Takođe je važna i hidratacija kože. Valjalo bi na vreme voditi računa i o adekvatnoj zaštiti od sunca, te izbegavati, što je moguće više, dodirivanje delova kože koja je pogođena aknama. 

Pored svega toga treba i te kako voditi računa o kozmetičkim proizvodima koji su agresivni, a pritom se često koriste.

U suštini, ukoliko je vaša koža takva da ima sklonost prema pojavi akni, uvek je dobro kontaktirati stručnjaka, koga ćete uputiti u problem i koji će vam objasniti kako je potrebno da negujete kožu i generalno kako da se ponašate, kako bi akne bile sa uspehom izlečene. 

Edukacija pre svega

Iako nema nikakve sumnje da su akne čest pratilac perioda adolescencije za mnoge ljude, neophodno je prvo da osoba bude edukovana, odnosno da bude upoznata sa time šta dovodi do pojave akni, a zatim i da zna na koji način treba takvu kožu da neguje. 

U tom smislu je uvek dobro zatražiti savet stručnjaka, koji će vas uputiti u to šta su akne, kako se manifestuju i na kojim delovima tela najčešće javljaju, te šta sve utiče na njihovu pojavu i kako se leče akne. 

Uz sve to je najbitnije da budete svesni da je u pitanju, najverovatnije pojava koja će vremenom nestati, a čak i ako se budete susretali sa isitm problemom u kasnijem periodu života, prilično je izvesno da to neće biti toliko intenzivno kao u adolescenciji, tim pre što ćete i te kako dobro znati na koji način treba pristupiti porblemu.




Srodni tekstovi:


Pampers pelene – najčešći izbor roditelja

Od bebinog rodjenja roditelje, uz sve druge dileme, jedna  stalno prati, a to je: Koje jednokra...

Detaljnije

Kako održavati higijenu kod muških beba?

Čitava porodica obožava miris beba! Međutim, kad dođe vreme da se dete okupa i sredi, sa tim zadatko...

Detaljnije

Smanjite napor, povećajte čistoću: Mašinsko pranje podova kao rešenje

U današnjem brzom tempu života, održavanje čistoće doma postaje izazov koji često zahteva vel...

Detaljnije

Kad internet postane lekar

Za zdravstvene tegobe, nekada davno u posetu su dolazili kućni lekari. Do ne tako davno, kad nas ne&...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS