Operacija kapaka: Mala promena koja donosi zapanjujući rezultat


Lepota


Blefaroplastika tj. operacija kapaka ima za cilj minimalno podešavanje njihovog izgleda što daje odlične rezultate sveukupno. Ima estetsku važnost, ali je neretko potrebna i zbog medicinskog stanja koje može uzrokovati slepilo na jednom ili oba oka.

Intervencija se izvodi brzo i bezbolno, a oporavak je kratak. Ipak, potreban vam je specijalista oftalmologije, okuloplastični i rekonstruktivni hirurg koji sa samo jednom operacijom donosi pun efekat i bezbedno izvođenje.

Razmislite o izgled u očiju i lica, da li vam se dopadaju kapci, da li su otečeni, da li izgledate podbulo, a oni su spušteni? Da li su vam oči nejednakog izgleda?

Ako ste se pronašli u ovim pitanjima, pozivamo vas da nastavite sa čitanjem i odgovore pronađete u nastavku ovog teksta za najviše informacija pre zakazivanja prvog pregleda i odluke o podizanju i zatezanju kapaka. 


Kako se izvodi operacija kapaka?

Iako zvuči komplikovano i opasno, operacija kapaka je jedna od minimalno invazivnih intervencija ako se izvede prema svim standardima i uz stručne lekare.

Reč je o proceduri koja podiže i zateže donje ili gornje kapke, na jednom ili oba oka, istovremeno ili u zasebnim procedurama. Sve se može organizovati prema potrebama svakog pacijenta.

Lekar pravi mali rez u prevoju gornjeg ili donjeg kapka, zatim uklanja višak masnog tkiva i kožu koja smeta i zatvara rez. Na taj način se koža kapka zateže, a oko otvara.

Tokom izvođenja operacije vid, oko i opšte zdravstveno stanje pacijenta je  sasvim sigurno, a anestezija kratkotrajna. Može se izvesti uz lokalne anestetike ili delimično ili potpuno uspavljivanje, a ceo proces traje oko 30 min.za gornje kapke ili 45 min. za donje što spada u kratke i brze postupke.

Zatezanje kapka nosi rez, ali je on ne vidljiv jer se nalazi u prevoju kapka kod gornjeg kapka, a za donji se radi u liniji ispod trepavica pa se neće vidi nakon zarastanja.


Preciznost hirurga je jako važna

Iako je operacija kapaka minimalno invazivna, važno je da se izvede pravilno da bi oko imalo svoju normalnu funkciju, a rezultat bio vidljiv.

Naime, lekar pre intervencije pacijentu na kapcima crta šemu i raspored rada i tada odlučuje gde se rez izvodi i koliko je kože potrebno ukloniti. 

Mora biti veoma precizan jer uklanjanje prevelike količine kože vodi ka nepravilnom funkcionisanju kapka koji neće moći da zatvori oko, ali i ako se ukloni manja količina onda rezultat operacije je nezadovoljavajući i potrebno je ponoviti.

Zato, pazite kome poklanjate svoje poverenje i neka vas u celom procesu vode stručna lica koja nikako neće ugroziti zdravstveno stanje, a pri tome doneti najbolje rezultate.


Kada je zatezanje kapaka važno sa medicinske strane?

Iako većina operaciju kapaka radi zato što je to estetski problem, postoje i situacije kada se ona preporučuje iz medicinskih razloga.

Starije osobe, usled delovanja gravitacije, imaju sve veći višak kože na licu koja se povlači na dole. I kapcima se to događa.

U situaciji kada kapak onemogućava normalno otvaranje oka i treptanje, preporučuje se blefaroplastika. Razlog sa to se nalazi u činjenici da će vid na oku biti oštećen ako kapak smeta normalnom vidnom polju, mišić će se naprezati i funkcija oka slabiti što dovodi čak i do trajnog gubitka vida.

Ovo može biti situacija i kod mlađih osoba, a slično stanje se dešava kod problema sa mišićem levatorom koji je odgovoran za podizanje obrva pa ako ne funkcioniše pravilno kapak će pasti, a operacija je neminovna.


Kako izgleda oporavak?

Nakon završene operacije dovoljno je par sedmica za potpun oporavak. U tom periodu pacijent vodi računa o čistoći rezova, nosi posebne tanke tračice koje čuvaju samu liniju reza i ne bi trebalo da se previše napreže i saginje.

Mogući su podlivi i otoci ali se povlače, a ubrzo se vide i dobri rezultati pa se i pre odobrenja lekara vidi razlika pre i posle izvedene intervencije. Svi tragovi brzo prolaze, a dobri rezultati ostaju trajno.


Kakve rezultate donosi kvalitetno izvedena blefaroplastika?

Kvalitetno izvedena operacija kapaka donosi velike rezultate uz male promene. Reč je o lepšem izgledu očiju, otvorenijem pogledu i manjoj količini kože na kapcima što celom licu daje svežiji i mladolik izgled.

Ovo je procedura koja se može ubrajati i u anti-age metode jer osoba izgleda mlađe, a često se i usporava dalje boranje kože lica i vidljive znake starenja.

Sada kada imate sve informacije zakažite sastanak sa lekarom i pronađite dodatne odgovore na svoja pitanja. Budite otvoreni i za predloge, sugestije i savete, a uz to i pratite uputstva lekara i doći ćete do odličnog krajnjeg rezultata koji će biti i estetski i medicinski značajan.







Srodni tekstovi:


Šta je ušni vosak i kako reagovati kad dođe do začepljenja uha

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koju proizvode žlezde u spolja&scaron...

Detaljnije

Kada treba koristiti tablete za prehladu?

U prelaznim periodima godine posebno treba voditi računa o imunitetu i jačati ga, kako biste izbegli...

Detaljnije

Da li je gastroskopija bolna?

Samim tim što se na internetu mogu naći komentari mnogih ljudi koji su bili upućeni na gastro...

Detaljnije

Kako nam pametna tehnologija pomaže da ostanemo zdravi?

U eri u kojoj tehnologija napreduje brže nego ikada, naše mogućnosti da se brinemo o sopstven...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS