Kako vaspitati i odgajati dete


Roditeljstvo

Kako vaspitati dete, da li ga držati pod staklenim zvonom, odabir društa, kada je opštimalno vreme za osamostaljivanje, samo su neka od pitanja koja muči roditelje. Praktično da nema roditelja koji ne preispituju i svoje postupke i postupke svoje dece. Odrastanje i odgajanje dece prate razni izazovi i faze, koje razgovorom, gradnjom poverenja i kompromisa i motivacijom možete prevazići. 

Kako vaspitati dete?

Koje su to metode da se dete vaspita u patrijarhalnom ili savremenom duhu? Da li je isključivo razgovor presudan? Da li kazne mogu uroditi plodom ili je ipak neka druga metoda. Jedno je sigurno potrebno je da roditelji i deca ostvare izuzetno povezanost, zasnovanu na poverenju, toleranciji i prisutpu bez straha. Kada uspostavite takvu vezu i takav odnos, onda će dete poveriti svaki problem svom roditelju, a opet zajedničkim snagama biva rešen.

Kada otpočinje vaspitavanje dece?

Vaspitavanje dece započinje onog momenta kada se dete rodi. Od načina obročenja za obrok, navike za spavanje, uzimanje u ruke, preko potvrdnih i odričnih tonova da dete može da uzme/uradi nešto, postižete autoritet i način, uslovno rečeno manipulacije nad detetovim ponašanjem. Kasnije, adekvatnim usmeravanjem u prave vrednosti, u potrebe, manire i pravila lepog ponašanja, u smislu kako se sedi za stolom, kako se šeta ulicom, kada se javljamo prolaznicima i sl., uspostavlja se način vaspitavanja. 

Kaznene mere

Da li su kaznene mere nezaobilazne? To pitanje u poslednjim godinama izaziva polemiku. Što je pre više od jedne decenije bilo normalno i što se podrazumevalo, danas nije dopušteno. Uspostavljena su prava deteta, a kaznene mere su svedene na minimu. To i jeste cilj. Kaznene mere mogu biti i zabrane, recimo gledanja TV-a ili korišćenja telefona, zabrana izlaska sa drugarima. Kaznenim merama roditelji mogu proizvesti empatiju deteta i to opet, može uroditi plodom. Poželjno je da roditelji uspostave meru i balans između nagrade i kazne. 

Kompromis

Kako vaspitati dete, koji su načini i mehanizmi, time se bave psiholozi. Zahvaljujući studijama, stručnoj literaturi i iskustvima može se zaključiti da je razgovor i uspostavljanje kompromisa izuzetno delotvoran u toku vaspitanja. Uspostavljanje poverenja, svakodnevni razgovori i manjak tvrdoglavosti sa obe strane mogu imati pozitivan efekat. Kako roditelji, tako i deca, obez obzira kog uzrasta bila, moraju biti svesni da ne mogu biti zadovoljene želje i interesi samo jedne strane, dok se druga strane ne uzima u obzri. To nije dobro i poželjno je prevazići takav način. Naime, potrebno je uspostaviti kompromis, gde će obe strane dati jednako i naći se na sredini, a opet obe strane imati benefit. 

Savet

Vaspitanje dece je najelpši, ali ujedno i najteži posao. Vaspitanjem se kreira ličnost. Savet za roditelje bio bi da budu realni, da decu ne drže samo za sebe, jer na taj način njihova deca neće bitni sposobna samostalno da se nose kroz život. Dobro bi bilo da roditelji uspostave način koji je najprihvatljivi kod njihove dece. Roditelji ujedno moraju biti psiholozi, jer su upravo oni koji najbolje poznaju svoje mališane. Za adekvatno i uspešno vaspitanje potrebno je mnogo strpljenja, ljubavi i tolerancije. Ljubav je svakako na prvom mestu i ona mora biti bezuslovna. 




Srodni tekstovi:


Čemu služi dekorativni malč?

Malč od tvrdog drveta je potencijalno veoma povoljan. Budući da se u osnovi sastoji od otpada nasta...

Detaljnije

HPV virus – šta predstavlja, koji su simptomi i kako se leči?

Virusi, bakterije i infekcije u organizmu mogu biti veoma brojne i raznolike, kao i poticati iz najr...

Detaljnije

Koji materijali su najzdraviji izbor za kožu?

U današnje vreme, svi smo svesni važnosti brige o koži i kako je pravilna nega kože ključna z...

Detaljnije

Oporavak organizma kao bitan faktor normalnog funkcionisanja

Ne postoji osoba koja barem jednom nije doživela povredu izazvanu padom, tokom bavljenja sportom ili...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS