Kako se rešiti kandide?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Kandida je normalan stanovnik organizma i ima važnu ulogu u varenju razlaganju nutritijenata, ali u odredjenom trenutku, uglavnom usled imunološke neravnoteže, dodje do njenog prekomernog razmnožavanja i tada  može da stvara ozbiljne zdravstvene probleme. Kandida je gljivica koja živi u ustima i crevima. Kada se prekomerno namnoži ona nagriza zid tankog creva koji pod njenom agresijom slabi, propušta je u krvotok i tako se ona raširi po celom telu. Oslobadja toksine koji prouzrokuju infekciju kandidom. Pošto se prenosi krvotokom kandida u ustima  može lako da se raširi i da zahvati skoro sve delove tela. Do infekcije kandidom dolazi kada imunitet oslabi usled nekih bolesti poput dijabetesa, neutrofilije, Adisonove bolesti dodje do pada imuniteta. Na njeno gomilanje utiče i nezdrav način života, svakodnevni stres i vrlo često je uzrok preterana upotreba antibiotika, kortikosteroida ali i kontraceptivnih tableta. 

Simptomi koji ukazuju na infekciju kandidom

Zbog široke rasprostranjenosti kandide u organizmu i njeni simptomi su raznovrsni, brojni i često nespecifični za ovu vrstu infekcije. Najčešće se dijagnostikuje kandida u ustima, crevima i genitalnom traktu zato ćemo najviše obratiti pažnju na simptome inficiranja ovih organa kandidom. Postoje neki opšti simptomi koji se ispoljavaju bez obzira koji je organ inficiran poput malaksalosti, umora i iscrpljenosti, kod teže infekcije dolazi čak i do depresije, bola u mišićima. Kandida u ustima praćena je belim naslagama na jeziku i u usnoj šupljini, nadražajima za kašalj i suvim kašljucanjem, osećajem knedle u grlu, grebanjem u ždrelu, otežanim disanjem, kratkim dahom, hrkanje prouzrokovano zapušenim nosem, stalne pojave upale grla . Kandidu u crevima prati nadutost trbuha i gubitak apetita, poremećaj rada creva koji prouzrokuje česte promene stolice od retke do čvrste, sluzava stolica i proliv. Kada se kandida pojavi u genitalnoj regiji javlja se peckanje i svrab polnih organa. Kod žena je znak i pojačan vaginalni sekret bele boje a vagina bude prekrivena belim kolonijama ove gljivice. Kod muškaraca se retko javljaju drugi simptomi osim peckanja i svraba, mada, ukoliko je posle odnosa to peckanje pojačano, treba da odrade rezultate na kandidu. 

Kandida u ustima je najčešći oblik infekcije ovom gljivicom

Najčešća infekcija kandidom dešava se u usnoj šupljini kada gljivica zahvati usnu duplju, jezik i grlo. Kod čak polovine zdrave populacije je kandida izolovana u grlu, ali ne stvara nikakve probleme dok se ne umnoži. Kod pacijenata koji nose zubne proteze procenat pojave kandide u ustima ide i do 90%. Nastaje kao samostalna  infekcija ili kao prateće stanje nekih drugih bolesti uzrokovanih lokalnim ili sistemskim činiocima. Od sistemskih činioca najčešću uzročnici kandide u ustima je dugotrajna upotreba antibiotika, kortikosteroida, citostatika i kontraceptivnih tableta. U sistemske činioce se ubraja i dijabetes, leukemija, različiti maligni tumori, smanjena funkcija štitne žlezde. Neredovna i nedovoljna oralna higijena, neodgovarajuće zubne proteze i konzumiranje alkohola i cigareta su lokalni činioci pojave kandide u ustima. Lečenje traje nedelju-dve, lekovi protiv gljivica se ne koriste u dužem periodu, mogu da dovedu do mučnine, povraćanja i proliva. Gljivica se često navraća zato se njenom lečenju pristupa ozbiljno i mnogo šire od primene odgovarajuće terapije. Najbolje je sintetičke antimikotike  kombinovati sa prirodnim, a ulje divljeg origana je dokazano najjači antiseptik. Ulje divljeg origana ima izuzetnu antigljivičnu sposobnost, jednako je efikasno kao i najjači sintetički antimikotici. 

Kako se rešiti kandide u crevima

Kandida je stalni stanovnik creva, u normalnim uslovima ona ne predstavlja problem, ali kada dodje do neravnoteže, ona se razvije toliko da se nekontrolisano poveća i  nadvlada ostale mikroorganizme u crevima, onda dolazi do kandidijaze. Različiti su faktori koji dovode do prekomernog povećanja kandide u crevima. Do poremećaja uglavnom dolazi zbog upotrebe jakih antibiotika koji uništavaju bakterije koje dovode od infekcija ali naruše i ravnotežu mikroorganizama u crevima pa u takvim uslovima buja kandida. Organizmi sa oslabljenim imunitetom isled nekih bolesti poput autoimunih bolesi ili hepatita imaju poteškoća u suzbijanju gljivica, kao i kod nelečenog dijabetisa kada razvoju kandide pogoduje višak šećera u krvi. Kandida se hrani šećerima zato u ishrani treba da se izbegavaju slatkiši, gazirana pića i visokokalorične namernice koje doprinose njenom razvoju. Uobičajeni simptomi kandide u crevima su probavne tegobe, gasovi, nadutost, dijareja, praćene umorom, glavoboljom, osipom na koži, a kod žena je prati i vaginalna infekcija. Lečenje kandide u crevima je kompleksno obuhvata dijetalni režim ishrane, uzimanje probiotika, uzimanje antigljivičnih lekova. Dokazano dobar prirodni lek protiv kandide u stolici je ulje divljeg origana. 

Vaginalna kandidijaza

Kandida je uporna gljivica i kod žena se često razvija u vaginalnoj regiji. Pojava kandide u vaginalnoj regiji praćena je peckanjem, svrabom, pojačanim sekretom i crvenilom. Ona ne pogadja samo spoljašnje već i unutrašnje organe, a kada se razmnoži i ne leči se može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija pa i steriliteta. Kandidijaza predstavlja zaraznu bolest vaginalne sluzokože, prenosi se spolja, polnim putem. Skoro svaka žena se srela sa ovom upornom infekcijom, uglavnom žene pogodi u reproduktivnom dobu. Kada se laboratorijski potvrdi prisustvo gljivice onda se ona leči uglavnom kombinovanjem antibiotika, antimiotika i antiseptika.








Srodni tekstovi:


Kada ljubomora postaje bolest?

Ljubomora nije baš tako prijatno stanje, čak i kod osoba koja je doživljavaju povremeno. Osob...

Detaljnije

Kako pronaći posao preko internet portala Jooble?

PR TEKSTRad je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. To je stvar samoaktualizacije, želje za ...

Detaljnije

Inovativne medicinske metode 21. veka

U današnjem digitalnom dobu, medicina se neprestano razvija uz inovacije koje je nekad te&sca...

Detaljnije

Zdravstvena kriza u digitalnom dobu! Kako dezinformacije utiču na epidemije?

U digitalnom dobu, informacije putuju brže nego ikada pre, imajući moć da oblikuju javno mnjenje, ut...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS