Kada sve druge metode ne pomognu – zube spašava Režanj operacija


Prevencija i lečenje


Režanj operacija je minimalno invazivan zahvat na desnima sa kojim se uklanja oštećeno tkivo i pomaže da zub povrati svoju stabilnost.

Kao zahvat se bira onda kada druge metode lečenja ne daju bolje rezultate pa je neophodno isecanjem skloniti zaraženi deo jer će u suprotnom zahvatiti i druge zube u vilici. Do tog stanja se ne dolazi odmah, potrebno je vreme, a uzrokuje je infekcija bakterijama koje se postepeno šire i uništavaju strukture unutar desni.

Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, nije bolna i efikasno je rešenje koje može značajno popraviti dentalno zdravlje.


Kako parodontopatija ugrožava zdravlje zuba?


Parodontopatija je stanje koje dovodi do ispadanja zuba jer je vilica obolela i gubi potporu zubima u njoj.

Problem nastaje postupno i vremenom se razvija, prvo kao gingivitis, tj. upala desni, a ona i infekcijom dubljih slojeva koji uništavaju potporni deo zuba i vezuju ga za kost.

Sve započinje sa nakupljanjem plaka i taloženjem kamenca na zubima koji su zapravo pravi rasadnici bakterija i patogenih organizama koji postepeno ulaze u strukturu desni i tu započinje proces parodontopatije.

Bez kontrole i provere, desni postaju sve više zaražene i nagrizaju strukturu oko samog zuba u donjem delu, u vilici. Vremenom on počinje da gubi stabilnost i dolazi do ispadanja, a bakterije nastavljaju da se šire i prave dalje probleme.


Kako teče lečenje paradentoze?


Od momenta postavljanja dijagnoze kreće „trka sa vremenom“ jer je potrebno što pre izlečiti bakterije u desnima tako da se ne ugrozi stabilnost zuba.

Lečenje antibioticima, posebnim ispiranjem kod stomatologa čime se smanjuje njihov broj i usporava paradontopatija. Ipak, to lečenje nije uvek efikasno, javljaju se paradontalni džepovi i zub gubi svoju stabilnost.

Upravo je važno izlečiti desni pre tog stanja jer je reč o poslednjem stadijumu kada je gubitak zuba neminovan. Zato je režanj operacija najefikasniji način za ciljano lečenje i zaustavljanje daljeg propadanja.


Kako se izvodi režanj operacija?


Režanj operacija je hirurški zahvat koji se može raditi na jednom ili više zuba. Reč je o dubinskom čišćenju oštećenog tkiva i njegovom vađenju da ne bi bilo izvor zaraze i propadanja desni i na dalje.

Procedura je bezbolna, traje do sat vremena i posle toga se zub stabilizuje, a desni imaju priliku da se oporave što će pomoći da zub povrati funkciju.

Postupak može da bude efikasan samo ako je zahvaćeno tkivo do 4mm, a sve preko toga je preveliko isecanje i svakako će ugroziti stabilnost zuba. Zato je važno pravovremeno lečenje, pre nego što dođe do situacije da su desni previše zaražene kada je gubitak zuba izvestan.


Augmentacija – postupak uvećanja mase u desnima


Nakon režanj operacije ili tokom tog postupka je moguće izvesti i ugradnju veštačke kosti i tako popuniti parodontalne džepove kao prostore koji ostaju nakon propadanja tkiva.

Na ovaj način se vraća čvrstina desnima i bolja stabilnost zuba u vilici što je odličan način da se sa jednom intervencijom reši važno pitanje bolesti desni.


Oporavak nakon intervencije


Nakon režanj operacije desni su ušivene i prvih 7 dana je potreban veći oprez sve do prve kontrole i skidanja konaca.

Tokom tog perioda je važno pratiti savete za higijenu i brigu o desnima pa će oporavak proći dobro, a režanj operacija biti uspešna.


Važan je stomatološki tim za uspeh u lečenju


Lečenje parodontopatije je složen proces sa neizvesnim tokom lečenja. Zato je važno da se sa najboljim šansama uđe u proces lečenja.

Na prvom mestu je važno da proceduru izvode stručni stomatolozi sa iskustvom u lečenju kompleksnih stanja, ali i da koriste savremene postupke za lečenje.

Materijali, aparati, postupci…sve se unapređuje tako da se skrati period lečenja i spasi zub. Savremene ordinacije imaju svetski priznate tehnike pa se kod nas dobijaju vrhunski rezultati, kao da se rade u svetskim ordinacijama.

Zato nema potrebe tražiti pomoć negde dalje, Beograd ima najbolje stomatološke ordinacije čak i za najsloženije intervencije.

Zdravlje zuba i desni se postiže redovnom higijenom i redovnim kontrolama. Ako se higijena zapusti stvoriće se naslage na zubima koje sadrže bakterije, a one nagrizaju gleđ, ali i postepeno ulaze u desni.

Bakterije se množe, nagrizaju strukturu koja koren zuba vezuje za viličnu kost pa zub gubi stabilnost, počinje da se ljulja, a na kraju i ispada. Paradontoza je ozbiljno staje koje može dovesti do najtežeg rezultata, do gubitka zuba.

Prvi simptomi nisu uvek vidljivi, a kada bolest uznapreduje lečenje je kompleksnije. Zato je važno redovno kontrolisati zdravlje usne duplje i stomatolozima prepustiti proveru zdravlja i otklanjanje naslaga.

Ako se pojave bakterije, odmah treba primeniti kombinovanu terapiju, a jedna od opcija je i režanj operacija. 

Stručnjaci će dati sve od sebe da se stanje popravi i zdravlje očuva, ali je vreme krucijalno za uspeh lečenja. Zbog toga ne treba čekati da se problemi jave i zato je preventiva najbolji način za očuvanje oralnog zdravlje i sprečavanje ikakvih većih promena.






Srodni tekstovi:


Uloga ultrazvuka u evaluaciji i praćenju tumora jetre

Tumori jetre predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem širom svijeta i često zahtijevaju pre...

Detaljnije

Kako do podmlađenog izgleda?

Mladost je doba kojeg čovek često postane svestan tek kada prođe. Neretko se dešava da se ona...

Detaljnije

Sa kojim promenama i problemima se suočavaju adolescenti?

 Tokom čovekovog razvoja postoji jedan period koji se smatra izuzetno važnim, a koji je poznat ...

Detaljnije

Lečenje desni ozonoterapijom

Ozonoterapija je najsavremeniji postupak lečenja bolesti desni i podstiče obnavljanje njene struktur...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS